Tenses exercises for practice

SIMPLE PRESENT TENSE

Complete the following sentences
1. My father …………………. (go) for a walk in the morning. (Habitual action) [ Answer: goes]
2. I ………………….. (drink) coffee in the morning. (Habitual action) [ Answer: drink]
3. Flowers …………………… (bloom) in the spring. (Fact) [ Answer: bloom]
4. Birds …………………… (make) their nests in trees. (General truth) [ Answer: make]
5. The pigeon ……………………… (not know) the art of nest-making. [ Answer: does not know]
DO IT YOURSELF
6. Deciduous trees ……………………… (shed) their leaves in the autumn.
7. Nobody ……………………. (like) dishonest people. (Fact)
8. Peter ………………………… (work) in a factory.
9. My sister ………………………. (live) abroad. (Fact)
10. I ……………………….. (work) at 8 am in the morning.
11. I ………………………… (never see) a whale.
12. I ……………………… (respect) my parents and teachers.
SIMPLE PRESENT & PRESENT CONTINEOUS TENSES
FILL IN THE BLANKS
1. Mr Cooper always __________ a pound of sugar. (buy) [ Answer: buys]
2. The shop assistant __________ the door now. (close) [ Answer: is closing]
3. Kevin and Alan never _________ away glass bottles. (throw) [ Answer: throw]
4. Look! Freddy ____________ two baskets. (carry) [ Answer: is carrying]
5. Now Mrs Caveman ___________ out of the window. (look) [ Answer: is looking]
DO IT YOURSELF
6. Mrs Bingham ____________ shopping every Saturday. (go)
7. I ___________________ the money at the moment. (count)
8. Mr Root always _______________ a box of eggs before buying them. (open)
9. Mum often ___________ her change. (forget)
10. Listen! The manager _________________ to a customer. (talk)
11. My friends often _____________ to the computer shop. (go)
12. We always _____________our things in a basket. (put)
13. The shop ____________ at the moment. (close)
14. Every Sunday they _____________ tennis. (play)
15. She ____________________ a shower now. (take)
PRESENT PERFECT TENSE
FILL IN THE BLANKS
1. Mrs Snow __________ a fantastic cake. (make) [ Answer: has made]
2. Debbie_____________ a new bike. (buy) [ Answer: has bought]
3. I ___________________ my little dog yet. (not feed) [ Answer: have not fed]
4. Sally and Jenny ___________________ a new CD player. (get) [ Answer: have got]
5. Chris __________________________wood for a raft. (not find) [ Answer: has not found]
DO IT YOURSELF
6. The pupils ________________________ their homework. (not do)
7. Nick can't play football today. He ___________________ an accident with his bike. (have)
8. Liz ________________________ her homework yet. (not finish)
9.__________ Julia __________ to school today? (be)
10. What _____________ you ____________ for lunch today, Mum? (make)
PRESENT PERFECT CONTINUOUS
FILL IN THE BLANKS
1. He ______________________(play) football for two hours. [ Answer: has been playing]
2. How long _______________ _(you work) in the garden? [ Answer: you have been working]
3. Carol ____________________(learn) Spanish for four years. [ Answer: has been learning]
4. Frank & Bill ______________(travel) for about a month. [ Answer: have been travelling]
5. Samuel __________________ (wear) that jeans since Tuesday. [ Answer: has been wearing]
DO IT YOURSELF
6. How long ______________________________________________(you study) English?
7. We _________________________________(wait) here for three hours.
8. She ____________________________________ (watch) too much television lately.
9. Susan _____________________________________(speak) on the phone for an hour.
10. How long _____________________________________(he wait) for us?
11. Peter _________________________________________ (read) the books for weeks.
12. He _______________________________________(watch) too many DVDs.
13. He is very tired. He __________________________(work) hard all day.
14. I _____________________________________(read) for 3 hours.
15. Tara __________________________________(practice) for four hours.

SEGREGATE THE TENSES
DO IT YOURSELF
1. The soldiers have been sleeping for four hours.
2. The sun rises in the east.
3. Students are solving the sums.
4. He exercise everyday
5. The police have investigated the case.
6. My mother does not speak fluent English.
7. Do you work hard?
8. Are you reading a novel?
9. My mother has been cooking for one?
10. We have been studying in this school for ten years.
Make the following sentences Negative by making their meaning opposite
1. He comes here regularly. [ Answer: he does not come here regularly]
2. This dog barks very loudly. [ Answer: This dog does not bark very loudly]
DO IT YOURSELF
3. The sun has set.
4. The boys have been working since morning.
5. I play hockey.
6. He has collected his salary.
7. She speaks softly.
8. They are disturbing us.
9. He cares for the poor.
10. Girls are dancing.
CHANGE PRESENT TO PAST TENSE
1. He always goes to work by car. Yesterday he _________ to work by bus. [ Answer: went]
2. They always get up early. This morning they _________ up late. [ Answer: got up]
3. Bill often loses his key. He __________ one last Saturday. [ Answer: lost]
4. I write a letter to Jane every week. Last week I __________ two letters. [ Answer: wrote]
5. She meets her friends every evening. She _______ them yesterday evening, too. [ Answer: met]
DO IT YOURSELF
6. I usually read two newspapers every day. I only _________ one newspaper yesterday.
7. They come to my house every Friday. Last Friday they __________ , too.
8. We usually go to the cinema on Sunday. We ________ to the cinema last Sunday, too.
9. Tom always has a shower in the morning. Tom ________ a shower this morning, too.
10. I eat an orange every day. Yesterday I ________ two oranges.
WRITE DOWN THE PAST CONTINUOUS OF THE VERBS IN BRACKETS.
1. We (write) the essay together. [ Answer: were writing]
2. Frank (prepare) breakfast. [ Answer: was preparing]
3. Mrs Summers (not listen) to him. [ Answer: was not listening]
4. Daniel (do) the shopping. [ Answer: was doing]
5. They (not read) the book. [ Answer: was not reading]
DO IT YOURSELF
6. I (have) a shower.
7. He (not watch) TV.
8. We (swim) in the sea.
9. Tom and I (visit) the castle.
10. The sun (shine).
11. She (clean) the windows.
12. I (show) them most of the sights.
13. Ann (not take) a lot of photos.
14. We (play) volleyball on the beach.
15. They (talk) to their neighbors.
PAST SIMPLE OR PAST CONTINUOUS - REWRITE IN THE CORRECT FORM.
1. They (play) cards when the postman (come). [Answer: were playing/ came]
2. I (sweep) the floor when I (hear) a noise. [ Answer: was sweeping/ heard]
3. She (watch) TV when the doorbell (ring). [ Answer: was watching / rang]
4. We (hear) a cry and (run) into the kitchen. [ Answer: had heard/ ran]
DO IT YOURSELF
5. First Sam (buy) the newspaper, and then he (take) the plane to Chicago. [ Answer: had bought/ took]
6. Susan and Sally (play) tennis when it (begin) to rain.
7. I think she (wear) her new hat when I (see) her at the zoo.
8. A lot of children (wait) at the station when the star (arrive).
9. They (have) their supper when they (hear) about the accident.
10. When the phone (ring), mum (work) in the garden.
REWRITE IN PAST TENSE OR PAST PERFECT TENSE.
DO IT YOURSELF
1. After they (open) the window, it (become) colder.
2. After we (see) the movie, we (go) to bed.
3. After he (leave), she (start) to cry.
4. As soon as it (start) to rain, she (take) her umbrella.
5. He (play) cards after he (do) his homework.
6. Before she (thank) me, she (take) my present.
7. We (see) the robbers after they (leave) the bank.
8. He (comb) his hair after he (brush) his teeth.
9. Before we (go) out, we (put) on our new shoes.
10. They (go) swimming after it (stop) raining.
FILL IN WITH THE PAST PERFECT CONTINUOUS OR THE PAST SIMPLE:
1. I ________________________ (wait) for hours, so I was really glad when the bus finally________________________ (arrive).[Ans: have been waiting/ arrived]
2. Why ________________________ (be) the baby’s face so dirty?
He _____ (eat) chocolate.[Ans: was / has been eating]
DO IT YOURSELF
3. I ________________________ (see) John yesterday, but he _________ (run) so he was too tired to chat. [Ans: was waiting/ arrived]
4. It ________________________ (rain) and the pavement ________________________ (be) covered with puddles.
5. When I ______________ (arrive), it was clear that she ___________________________ (work). There were papers all over the floor and books everywhere.
6. They ________________________(study) all day so, when we ________________________ (meet), they were exhausted.
7. The boss ________________________ (talk) to clients on Skype for hours, so she ________________________ (want) a break.
8. I ________________________ (drink) coffee all morning. By lunchtime, I________________________ (feel) really strange.
9. Lucy ________________________ (hope) for a new car, so she was delighted when she________________________ (get) one.
10. I ________________________ (dream) about a holiday in Greece! I couldn’t believe it when my husband ________________________ (book) one as a surprise!
SEGREGATE THE TENSES
1. She met me in the party yesterday.
2. Boys were doing their homework.
3. Had you done your homework when the tutor came?
4. The spectators were watching a cricket match.
5. Many students had gone out when the teacher entered the class.
6. Did you return his money?
7. Were they solving the sums?
8. The aeroplane had landed when a very heavy storm blew.
9. I did not meet him in the party yesterday.
10. The British quit India in 1947.
Make the following sentences Negative
DO IT YOURSELF
1. I wrote her two letters
2. She had typed all the letters when the managing director came.
3. They spread the rumor.
4. The boys were learning their lessons.
5. The girls had been dancing all morning.
Fill in GOING TO or WILL future.
1. I think Susan ________________ in love with Mike. (fall) .[Ans: will]
2. John ________________ to his new CD all evening. (listen) .[Ans: will listen]
DO IT YOURSELF
3. It's late. I hope we ______________ the bus. (not miss)
4. I think the police _________________ the burglars. (arrest)
5. ____________ __________the new words this time, Peter? (you learn)
6. Jane and Sue __________________ a present for mum's birthday. (buy)
7. I hope you _______________ me with the dishes, Julie. (help)
8. Next summer we _________________at a campsite near a lake. (stay)
9. We _____________ to Scotland this summer. (go)
10. I promise, I _______________ you tomorrow. (call)
11. Maybe he ___________________ any time next weekend. (not have)
12. She ___________________ a baby next April. (have)
13. I hope the train ______________________ delayed. (not be)
14. They ________________the exam. (pass)
15. The sky is cloudy and grey. It _________________ . (rain)
PUT THE VERBS INTO THE CORRECT FORM (FUTURE PERFECT).
1. By 9 o'clock, we _______________________(finish) our homework. .[Ans: will have finished]
1. They ___________________(leave) the classroom by the end of the hour.
2. We ___________________________ (go) home by next week.
3. She _________________________________(return) from the excursion by 6 o'clock.
4. The aeroplane ___________________________ (take) off by today night 10.00PM.
Rewrite the verbs into the correct form (future perfect continuous).
1)By the end of the month I (live) in this town for ten years. .[Ans: will have been living]
DO IT YOURSELF
2)By the end of this week we (work) on the project for a month.
3)By July the fifth they (study) English for 3 years.
4)By 10 o'clock she (watch) TV for 4 hours.
5)She (sleep) for 10 hours by 11 o'clock.
SEGREGATE THE TENSES INTO SIMPLE FUTURE, FUTURE PERFECT, FUTURE PERFECT CONTINUOUS
1. I shall be waiting for you.
2. She will have completed her work by evening.
3. They will start the show at 12 p.m.
4. The peon will ring the bell.
5. Will the boys have been studying since morning?
6. They will not be staying with us.
7. Will you help me?
8. Will you be participating in the concert?
9. They will be attending the class.
10. He will not go to school tomorrow.






Prestige Language Institute,
No 66, Fourth Cross,Venkata Nagar,
Pondicherry - 605011
Mobile:+91 9786441188